3D Yazıcının Restoran ve Gastronomi Üzerindeki Etkisi-Muhammed Duhan Kılıç yazdı

Muhammed Duhan Kılıç

İnsanlığın en temel ihtiyacı olan besinin nasıl farklı bir boyuta dönüştüğünü ve evrimleştiğine ve bu evrime katkısı olan 3d Yazıcılarının nasıl bir faktör olduğuna bu yazıda inceleyebilirsiniz.

3D Yazıcılar, dünyada ilk kez 1970 ve 1971 yılları arasında Fransız bir bilim adamı olan Pierre Ciraud tarafından ışınların metallerle birleşmesiyle birlikte ilgili bir patent başvurusu yaptı. Ardından birçok işletme sahibi insanların patent başvurusuna rağmen bir destek görmemiştir.

3D Yazıcı Nedir?

İlk 3 boyutlu yazıcı ise 1984 yılında Charles Hull Sla bir patent başvurumda bulunup kabul aldı. Bu patent sürecinden sonra 3 boyutlu yazıcılar artık teknolojinin gelişimi ve müşterinin ilgi odağı olduktan sonra talep artmış kişisel bir teknolojik ürün olarak insanlar tarafından kullanılmaya başlanılmıştır.

Peki 3 boyutlu yazıcılar nasıl çalışmaktadır, birçok bilgisayar programı ile sistemde hazırlanıp imalat yapılacak yazıcımıza veriler gönderilerek istediğimiz şekli ortaya çıkartabiliyoruz.

Bu durum üç şekilde özetlenebilir;

  1. Modelleme: Yapılmak istenilen 3 boyutlu tasarım belirli programlarda ya da tarama yoluyla bilgisayar üzerinden bir veri oluşturulur. Oluşturulan veri dosya konumundayken 3D baskı makinesine gönderilir ve baskı süreci başlar.
  2. 3D Baskı: Bu süreçte baskı yapılmaya başlandığında katmanlar üst üste yapılmaktadır. Bu katmanların bozulmaması için bilgisayar üzerinden yapılan dosya takip edilmelidir. Takip edilmezse ortaya çıkan üründe bozulmalar görülmektedir.
  3. Yüzey İyileştirme: 3D baskı ile üretilen birçok şey teknolojik gereği hata kayıpları yaşamaktadır. Bu yüzden yapılması gerek sonunda yüzey iyileştirme gibi tam olarak istenilen ölçülen istenilen ürünü çıkarmaktır.

3D Yazıcının Restoranlar üzerindeki Etkisi Nelerdir?

Bilgisayarlar üzerinden yemek pişirmek gibi bir cümle kullanılsaydı bir çoğumuz inanmayacak hatta hiç dinlemeyecektik. Günümüzde birçok ülkede bu teknoloji ile yemek yapma eğilimine giren birçok insan bulunmaktadır. Bir yandan tüketicilerin yaşam kalitesini iyileştirme, her şeyin en güzelini tüketme arzusu ve konfor arayışı, diğer yandan, gıda

üreticilerinin bu yönde ortaya çıkan farklı lezzette, albenili, kısa zamanda hazırlanan ve aynı zamanda sağlıklı gıdalara olan talebi karşılama yönündeki çabaları, gıda teknolojililerini yeni ürün arayışlarına yöneltmiştir (Bakan vd., 2011; Sezer ve Taş, 2012; Bulut, 2019).

Bu durumda yeni yapılan bu teknolojinin eski uygulamaları nasıl arkasında bırakacaktır.

Restoran tarihine baktığımızda hep bir metal, ahşap veya kil üzerinde yemek yapılıyorken artık nasıl bir teknolojiyle karşı karşıyayız derken, Dijital Gastronomi adında İsrail’de kurulan İbrani Üniversitesinin yaptığı çalışmalar 3D baskının ileride nasıl bir teknolojiye sahip olduğumuzu bize sundular.

Dijital Gastronomi topluluğun hedefi mutfakta bulunan şeflerin, aşçıların ve restoran yönetiminde olan kişilerin yanı sırasında evde bulunan insanların nasıl yemek üzerine kolaylık sağlamasını üzerinde çalışmalar yaptıklarını söylüyorlar.

Böyle bir durumda Dijital Gastronomi topluluğunun yaptıkları başarılı olup restoranlarda hizmet vermiş olsaydı nasıl bir durumda olurdu restoran sektörü.

  • Şef ve aşçıların işlerine yardımcı olabilir.
  • Tabaklanan yemekler görünüm açısından sanatsal bir estetik ile durmaya başlardı.
  • Sürdürebilirlik durumunda artış görülebilir.
  • Yapılmak istenilen yemeğin kalori, vitamin ve protein değerlerini belirlemekte kullanılabilir.
  • Tarifleri standart bir biçimde sıklıkla kullanım olanağı sağlamaktadır.

Dünya üzerinde bu teknoloji kullanan 4 tane restoran vardır; 1.Gıda Mürekkebi Restoranı (Food lnk):

Anthony Dobrzensky tarafından Londra’da kurulan bu restoranda 3D yemek dünyasının ilk baskı restoranı olarak adlandırılmaktadır. Bu restoranda amaçlanan kaliteli bir mutfaktan farklı bir sanat, felsefe oluşturmak ve her meslek sahibi insanın farklı bir şeyler katacağını düşünmüşlerdir. Restoran herkese açık olsa da akşamları yer bulmak için rezervasyon yaptırmak en mantıklısı gibi görünüyor. Maalesef ki günümüzde bu restoran kapalı durumda gözükmektedir.

2.  Melisse Restoran:

Josıah Cıtrın tarafından Kaliforniya da Melisse adında bir restoran açtı, ardından restoranın birçok tabağına baktığınızda görebileceğiniz insan eliyle yapılmış ekmekler gibi gelebilir

aslında öyle değil. 3D Baskı makinesinin yardımıyla son rötuşları tamamlanır. Yaptıkları başlangıç Soğan çorbasında 3D Baskı sayesinde soğan tozu küpü insanları şaşkına uğratmaya devam ediyordu. Bu restoranın Michelin Rehberi tarafından da 2 yıldızı bulunmaktadır.

3.  La Boscana:

İspanya’da kurulan bu restoran hem gastronomi açısından farklı deneyim sunmanın yanı sıra başka yeniliklere de açık olduklarını söylemektedirler. Food lnk. İle bir anlaşma yaparak İspanya’da yeni bir olay yaratmaya çalışmaktadırlar. Toplamda 10 kişiye 3 gün içerisinde hem gözlem yapabilecekleri ortam sağlayarak hem de bu teknolojiyi tadımlamak için birçok imkân sunmaktadırlar. Bu kişiler La Boscana ekibinin ve 3d yazıcının birleşiminde yemek tatma imkânı bulmaktadırlar.

Sadece yemekle kalmayıp dış faktörlerde de 3D teknolojisini göstermeye çalışılmaktadır. Masalar, sandalyeler, tabaklar, bardaklar ve çatallar 3D teknolojisinin yaratımıyla olduğunu gösterilmektedir. Bu gibi inovasyon konseptini deneyen La Boscana Şefi şöyle demektedir; restoranımda 3D yazıcıyı kullanıyorum ve müşterilerin katılıp yemeklerini nasıl yaptığımı görmeleri için onu müşterilerin önünde kullanmayı seviyorum ve müşterilerimden gerçekten iyi geri bildirimler aldım.

4.  La Enoteca:

İspanya’nın Barselona’daki Akdeniz kıyılarında olan bir restorandır. Bu restoran Akdeniz’in birçok coğrafi özelliğini kullanmanın yanında güncel bir mutfak anlayışları vardır. Bu restoranın şefi olan Paco Perez, kaliteli yemeğin yanında aynı zamanda 3D yazıcılarında kullanılmasını istemiştir.

3D yazıcıların kullanımı sayesinde karmaşık olan deniz mercanını 3D yazıcının yardımıyla düzgün bir şekilde tabaklanabiliyordu. Ya da hollandez sos ve yumurta köpüğünü tabağa yerleştiğinde taşmaktadır.

3D Yazıcının Gastronomi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları, geleneksel ve kuralcı bir yapıdaymış gibi dışarıdan gözükmektedir. Aslında bu alanın ne gibi yeniliklere açık olduğunu şimdi görebiliyoruz. Çoğunlukla geleneksel ve katı kurallar uygulansa da bu üretiminin dışına çıkılıp yeni teknolojilere yer açmaktadır.

3D yazıcı ile birçok eksiklikler ve yenilikler Gastronomide görülmektedir nelerdir;

-3D Gıda baskısı ile gıda kıtlığı sorunu çözülebilir. Çünkü bu sistemde gıda üretimi kolay ve hızlıdır. (Bostancı, Şeyda & Duran, Damla. (2017))

  • Yiyecek tasarımında büyük bir değişikliğin yanı sırasında, besin değerlerini yükseltme ve alçaltma gibi durumlar yapılabilmektedir.

-3D Gıda baskısı ile yeterli miktarda tavuk, sığır ve domuz eti üretilerek daha az bir girdi ile daha çok sürdürebilir seçenekler sunularak iklim değişikliği azaltılabilir. (Bostancı, Şeyda & Duran, Damla. (2017))

  • Moleküler gastronomi alanında çalışmalar yapan birçok şef için büyük bir yardımcı olmaktadır.
  • Müşterinin farklı bir deneyim ve teknolojiyle iç içe farklı yaratıcılıklar sunmasına yardımcı olur.

-Biyolojik ve kimyasal birçok katkı maddesini kullanarak gerçek bir ürüne yaklaşma oranı sağlayarak şeflere yardımcı olmaktadır.

  • Çikolata yapımı veya pasta üzerindeki birçok desende artık 3D yazıcı sistemi kullanılmaktadır.

Sonuç;

3D yazıcının dünya üzerinde birçok nesne ve obje üzerinde örneği olmasına rağmen gıda ve gastronomi alanında gelişime açık yeni bir teknolojik ürün olmaya devam etmektedir. Bu alanda dünyada arz ve talebin yeni olması eksikleriyle de devamını getirmesine rağmen yavaş yavaş büyümeye devam etmektedir. Türkiye’de 3D yazıcıların fiziksel bir kullanımı olmasa da Dijital Gastronomi alanında gelecek yıllarda kullanılacak teknoloji olarak bakılmaktadır.

Kaynakça

Sezer, D., Taş, T.K. (2012). Türkiye’de fonksiyonel gıdaların tüketim araştırmaları, ürün çeşitliliği ve yasal düzenlemeler. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 18 Kasım 2012, Hatay, Türkiye, 41 s.

Bostancı, Şeyda & Duran, Damla. (2017). 3-D Baskı ve Dijital Gastronomi (3-D Printing and Digital Gastronomy). https://www.boyutkat.com/3d-yazici/3d-yazici-nedir-nasil-calisir/

https://all3dp.com/2/3d-printed-food-3d-printing-food/ http://foodink.io/ https://www.citrinandmelisse.com/our-story http://digitalgastronomy.co/

https://www.geeetech.com/blog/2018/02/are-you-kidding-me-these-restaurants-serve-3d-printed- food/

https://3dprinting.com/food/4-famous-restaurants-that-use-3d-printers/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Araç çubuğuna atla