Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) “En İyi Turizm Köyü” seçimi başladı.
Dünyanın beş bölgesini temsil eden 60’tan fazla ülkeden 260’tan fazla köy, BM Dünya Turizm Örgütü 2024 tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyleri 2024 seçimi için adaylığını koydu. Bu, son dört yarışta şimdiye kadar alınan en yüksek başvuru hacmine işaret ediyor.
En İyi Turizm Köyleri’nin dördüncüsü için başvurular 8 Mayıs’ta sona erdi. Geçmiş yıllardaki başarıların üzerine inşa edilen bu yılki girişim, kırsal kalkınma ve refahın itici gücü olarak turizmin gücünden yararlanmaları için dünya genelindeki topluluklara bir kez daha ilham verecek.
BM Turizm Üye Devletleri, Ulusal Turizm İdareleri (NTA’lar) aracılığıyla en fazla sekiz aday köy sunmaya davet edildi. Önceki edisyonlarda olduğu gibi, köyler bağımsız bir dış Danışma Kurulu tarafından güzel değerlendirme alanlarında değerlendirilecektir:
Kültürel ve Doğal Kaynaklar
Kültürel Kaynakların Tanıtımı ve Korunması
Ekonomik Sürdürülebilirlik
Sosyal Sürdürülebilirlik
Çevresel Sürdürülebilirlik
Turizmin Geliştirilmesi ve Değer Zinciri Entegrasyonu
Yönetişim ve Turizmin Önceliklendirilmesi
Altyapı ve Bağlantı
Sağlık, Emniyet ve Güvenlik
En İyi Turizm Köyleri olarak kabul edilen köylerin yanı sıra Yükseltme Programına katılmak üzere seçilen köyler yılın dördüncü çeyreğinde açıklanacak.
2023 yılında BMDTÖ tarafından açıklanan kriterlere göre Türkiye’nin en iyi turizm köyleri şunlar seçildi:
NEVŞEHİR MUSTAFAPAŞA KÖYÜ
Şuan Kültür Bakanlığı’nın korumasında olan köy 1981’de turizme açılmış. Mustafapaşa’da asırlık yaşı ile 93 ev, yaklaşık 30 kilise ve şapel bulunuyor.
SAKARYA TARAKLI KÖYÜ
Ülkemizin tarih kokan köylerinden olan Taraklı, Osmanlı’dan kalma evleri ile ön plana çıkıyor. Evler, köyü ziyaret edenlerin gözlerini ve ruhlarını etkileyecek bir yapıya sahip. Taraklı’da gezilecek yerlerin başında Taraklı evleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun estetik ve zarif mimarisi başta geliyor. Köyün dokusunu oluşturan evlerden yaklaşık 80 tanesi koruma altında.
İZMİR BİRGİ KÖYÜ
Bu köy, tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası Statüsü’yle İzmir ve ve Türkiye’nin gurur kaynakları arasında. Tarihi yapıları, geleneksel yaşam tarzını yansıtan yapıları ve mistik atmosferi ile köy, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
İZMİR ŞİRİNCE KÖYÜ
İzmir Selçuk’a bağlı ve Selçuk’a 8 km uzaklıkta bulunan köy tarihi mimarisiyle dikkat çeken turistik bir köy. Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.
1950’li yıllarda yaklaşık 3000 olan nüfusu sonradan 700’e düşen köy, 1990’lı yıllarda turizmin gelişmesiyle yeniden nüfus artışına gitmiştir. Köyde günümüzde Rum evleri pansiyon olarak kullanılıyor.