İzmir ve Yozgat Sarıkaya, UNESCO kampanyasında tanıtılacak

İzmir ve Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı kalıntıları, UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri (WHV) 2022 kampanyasında yer almaya hak kazandı.

İzmir ve Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı kalıntıları, UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri (WHV) 2022 kampanyasında yer almaya hak kazandı. UNESCO Dünya Mirası Eğitimi (WHE) Programı çerçevesinde, bu yıl “Dünya Mirasına Yönelik Dayanıklılık ve Yeniden Harekete Geçirme” başlığı altında yapılacak olan kampanyaya Türkiye’den İzmir Tarihi Liman Şehri ve Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı geliştirdikleri projelerle dâhil olmaya hak kazandı.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri 2022 Kampanyasına, 29ülkeden 56 miras alanıyla ilgili 59 proje kabul edildi. Dünya Mirasını koruma, muhafaza etme ve tanıtma ortak amacına yönelik eylemler gerçekleştirmeyi taahhüt eden, 18 ila 30 yaş arası gönüllülerle çalışan 44 kuruluş ilgili kampanyada yer alıyor.

Dünya Miras Gönüllüleri 2022 Kampanyası kapsamında, geliştirilen projelerin listesini ilan etti. Buna göre, İzmir Tarihi Liman Şehri, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindeki Roma Hamamı mistede yer aldı.

WHV Girişimi nedir?

WHV Girişimi, gençleri somut eylemlerde bulunmaya ve Dünya Mirası alanlarının korunması, muhafaza edilmesi ve tanıtılmasında aktif rol oynamaya teşvik etmek için 2008 yılında başlatıldı. 

Gençlik örgütleri veya kurumları tarafından, Dünya Mirası alanlarının korunma durumu için birlikte çalışan çok sayıda paydaş ve ortakla iş birliği içinde düzenlenen eylem kamplarından oluşuyor. Girişim, ortak kültürel ve doğal mirasımızın korunması için uygulamalı bilinçlendirme faaliyetleri yoluyla ulusal ve uluslararası gönüllüleri harekete geçiriliyor.

UNESCO Dünya Mirası Eğitim Programı çerçevesinde, Girişim, Uluslararası Gönüllü Hizmet Koordinasyon Komitesi (CCIVS) ile iş birliği içinde 2008 yılında başlatıldı. Girişimin küresel koordinasyonu; Afrika, Arap Devletleri, Avrupa ve Kuzey Amerika ile Latin Amerika ve Karayipler için bölgesel koordinasyon CCIVS tarafından sağlanıyor, Asya ve Pasifik için ise Better World/Uluslararası Çalışma Kampı Organizasyonu tarafından üstlenildi.

kaynak: turizmnews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla