23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (TBMM)’NİN AÇILMASI

23 Nisan’ın Türkiye’de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920’de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara’ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk’ün Ankara’da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk’ün 21 Nisan’daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara’ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115’i katılabilmiştir.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979 yılını Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde Bayram’a birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933’te Atatürk ile başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki siyasilerin ve memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir. 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan TBMM tarihimizde çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. O gün 23 Nisan ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI adı altında tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözünden yola çıkarak milletimiz kendi kaderini kendi eline alarak var olma yok olma mücadelesini egemenlik hakkını kendisi kullanarak kazandı. Bütün dünyaya kendi kendini yönetebilecek büyük bir millet olduğunu gösterdi. Geleceğin doktorları, mühendisleri, milletvekilleri çocuklarımızdır. Atatürk de bunun bilincindedir. Büyük önder Atatürk hayatta olduğu yıllarda bu kutlamalara büyük önem göstermiş ve törenlerde bizzat kendisi yer almıştır. 23 Nisan’ın bize kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet eden büyük önderimiz ATATÜRK bu ulusal bayramımızı çok sevdiği çocuklara emanet ederek ona daha güzel bir anlam katmıştır. 23 Nisan’da dünya’nın dört bir yanından gelen çocuklarla bayramımız kutlanır.

Anıtkabirde 23 Nisan coşkusu

ATATÜRK bu günü tüm dünya çocuklarına armağan etmekle ne güzel bir iş yapmıştır ki meyvelerini halen daha görmekteyiz. Bütün dünya çocuklarının kaynaşıp arkadaş olduğu ve insanlığın temelini attığı gün, dostluk, kardeşlik ve sevginin doyasıya yaşandığı 23 Nisan’dır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu muhteşem mirasına sahip çıkmak her aklı başında Türk ferdinin görevi olmalıdır. 23 Nisan’ı büyük bir coşku ile kutlayarak bu mirasa verdiğimiz önemi tekrar tekrar hatırlamalı ve hatırlatmalıyız. Bütün bu güzel duyguları bizlere yaşattığın için teşekkürler büyük insan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. Seni her zamanki gibi saygıyla şükranla anıyoruz. 23 Nisanın Önemi , çocukların bayramı olduğu gibi, Türkiye’nin bağımsızlığının da simgesidir. Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan ettikten sonra, uluslararası alanda da çalışmalar yapılmaya devam edilmiş ve 23 Nisan dünya çocuklarının bayramı olarak değer kazanmıştır. 23 Nisan, dünyanın ilk çocuk bayramı olduğundan ayrı bir öneme de sahiptir. Atatürk’ün çocuklara verdiği önemin de göstergesi olan 23 Nisan’da farklı uluslardan çocuklar bir araya gelerek, barış ve kardeşliği simgeler. Bu nedenle 23 Nisan, dünya barışı, ayrımcılıklara karşı çıkmak ve herkesin eşit olduğunu vurgulamak açısından da önemli bir gündür. Her yıl Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde kutlanan 23 Nisan, elçiliklerde de kutlanmaktadır.

Türkiye’nin bağımsızlığını gösteren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yalnızca çocuklar tarafından değil, tüm Türkiye tarafından kutlanmaktadır. Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir. Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla