Türk Hava Yolları, Çin Dışında İlk Kez Çin Yuanı Döviz Cinsi İle Uçak Finansmanı Gerçekleştiren Havayolu Oldu.
2024 yılı Mayıs ve Temmuz ayları arasında bayrak taşıyıcının filosuna katılan 3 adet Airbus A350 tipi uçak, AVIC International Leasing ve CCB Financial Leasing tarafından Çin Yuanı döviz cinsinden finanse edildi.
Türk Hava Yolları, butikten zirveye başarı yolculuğunda frekans artışlarının yanı sıra bölgedeki ortaklarla yapılan iş birlikleriyle Çin pazarında büyümeye devam ederken; uçak finansmanı alanında da Çin’in önde gelen uçak finansörleriyle çalışarak, finansman portföyünü hem coğrafi açıdan hem de para birimi yönünden zenginleştirmektedir.
Gerçekleştirilen işlemler ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat; “Türk Hava Yolları olarak uçak finansmanı alanında imza attığımız başarılara bir yenisini daha ekleyerek, Çin dışında ilk kez Çin Yuanı para birimiyle uçak finansmanı yapan havayolu olduk. Halihazırda dört ayrı para birimi kullanılan finansman işlemlerine beşinci para birimini de ekleyerek, kur riskinden korunma stratejilerimizi desteklemenin yanı sıra, ortaklığımızın finansman maliyetlerini en düşük seviyelerde tutmayı hedefliyoruz. Çinli iş ortaklarımızın daha önce Çin dışında yapılmamış olan bu işleme gösterdiği ilgi ve inanç, kurumlar arası güvenin ve ülkeler arası işbirliğinin de bir göstergesidir. Gerçekleştirdiğimiz bu başarılı ve yenilikçi finansmanlara gelecekte de yenilerini katarak, piyasada öncü olmaya devam etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Deneyimli kadrosuyla Türk Hava Yolları uçak finansmanı ekibi, çeşitli döviz cinsinden yaptığı işlemlerle, bir yandan havayolu sektöründeki en düşük finansman maliyetlerine ulaşmayı başarırken, bir yandan da birçoğu ilk kez uygulamaya konulmuş yaratıcı finansman modelleri ile ‘Global Transport Finance’, ‘Airline Economics’, ‘Airfinance Journal’ ve ‘Bonds, Loans & Sukuk’ gibi dünyaca ünlü kuruluşlar tarafından her yıl farklı finansman ödüllerine layık görülmüştür. Türk Hava Yolları, son 10 yılda gerçekleştirdiği yaklaşık 16 milyar dolar tutarındaki finansman işlemlerinde 30’u aşkın uluslararası finansman ödülü kazanarak, bu alanda da başarısını zirveye taşıdı.