Turizmde ara eleman sıkıntısı

Tüm zamanların rekorunu kıran 2019 yılı verilerini hedefleyen turizm sektöründe ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Pandemi dolayısıyla farklı sektörlere yönelen personel vazgeçilmez olurken; 8, 10, 15 bin liraya çalışacak personel yok.

Turizm şehri Antalya, yerli ve yabancı tatilcilerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biridir. Her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan şehir, 2019 yılında 15 milyon 644 bin 108 turist ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Pandemiden dolayı 2 yıl kapalı kaldıktan sonra 2021’de 9 milyon kişiyi ağırlayan kentte turizm sektörü temsilcilerinin hedefi 2022 yılında 2019 verilerine ulaşmak. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında olması nedeniyle tatilciler Temmuz ve Ağustos’a yoğunlaştığı için sektörün 2019 rakamlarını küçük bir kayıpla yakalayacağı düşünülüyor. Yıl sonuna kadar şehre toplam 12 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Pandemi döneminde kapatılan turistik tesisler, çalışanlarının farklı sektörlerde çalışması nedeniyle nitelikli işgücü sıkıntısı çekiyor. Pandemi süresince otellerde çalışan eğitimli mutfak ve servis personelinin yanı sıra ön büro ve kat görevlisi alanlarında da ciddi kayıplar yaşandı. Yeni iş kollarında işe başlayan otel çalışanları geri dönmeyince, yerlerini doldurmak için yeni eleman bulmak zorunda kalan yöneticiler, personele lojman, yemek, sigorta, yan haklar ve 8 ila 15 bin lira arasında maaş teklif ediyor.

Çalışanların turizm sektörüne mevsimlik baktığı için yaklaşmadıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı Osman Ayık, turizmi 12 aya yaymak için çaba sarfedilirse, sektör çalışanlarının da kariyer planlayacağı için turizme sıcak bakacağını söyleyerek, “Pandemi bugüne kadar turizm sektöründe insana yapılan tüm birikimin kaybolmasına neden oldu. Sektörün tekrar bu konuda ciddi yatırım yapması lazım” dedi. Yasal mevzuatlarda da çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Osman Ayık, “Ara eleman konusunda son derece büyük açık var. Sektör çok sıkıntı içinde. Aşçı yardımcısı, maid, bulaşıkçı, komi, garson hatta bahçıvan bulamazsınız” ifadelerinde bulundu.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, pandemi öncesi başlayan kalifiye personel ihtiyacının bu süreçte arttığını belirterek, “Sektör olarak çok fazla çalışanımızı kaybettik. Şimdilerde eski çalışanlarımızı sektöre nasıl yeniden kazandırabiliriz bunu düşünüyoruz. Belek’te 6, 8, 10 bin liralara çalışacak personel bulunamıyor” ifadesini kullandı. Serik ilçesi Belek bölgesindeki 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü Ali Kızıldağ da ara eleman sorunu yaşadıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Operasyonel departmanlarda çok sıkıntımız var. Mutfakta 180, serviste 200, housekeeping’de 200 kişiyle çalışıyorsunuz. Bu departmanlarda çok ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla